+371 22013936

Valrieksti dārzā - tas ir iespējams.

Ja iedomājamies par riekstu audzēšanu savā dārzā, tad pirmais, kas nāk prātā noteikti ir lazdas. Ne velti jo, tās pašas aug mūsu mežos.

Bet ir iespēja arī audzēt valriekstu, pie tam ne jau vienu sugu vien!

Nedaudz par tiem:
Valrieksts (Lat. Juglans) ir vasarzaļš koks, ļoti dekoratīvs ar lielām, neparastām lapām un lietussargveida vainagu. Samērā ātraudzīgi, labāk patiks auglīga, labi drenēta augsne un noteikti saulaina vieta. Tāpat arī labi panes pilsētas augšanas apstākļus.

Cilvēki reizēm brīnās vai tāds pie mums tiešām aug, bet labi piemēri ir un nav pat tālu jāmeklē.
Te pat mūsu Zaļenieku kokaudzētavas dendrārijā (paraugdārzā) aptuveni 15 gadus aug uz ražo pelēkais valrieksts (Lat. Juglans cinerea). Vēl pagājušā gada rudenī visi dārzu centrā mielojāmies ar tā gardajiem riekstiem, šo ruden paši varēsiet braukt uz Zaļeniekiem tos nogaršot.
  • Pelēkā valrieksta augstums 20 metri, vainags plaši izplests, skrajš, platumā 6metri. Lapas 30-60 cm garas, zaļas, rudenī dzeltenas.
Rieksts 5-7 cm garš, ap 3 cm plats, pa 3-5 kopā, ienākas un nokrīt oktobrī.
Augs visās Latvijas zonās: rietumu, vidus, austrumu zonā.
Starpcitu, Latvijā pelēko valriekstu kultivē no 19.gs. beigām.

  • Karaliskais, grieķu valrieksts (Lat. Juglens regia), augstumā 20-30 metri ar resnu stumbru un resniem, spēcīgiem sānzariem, vainags plats, izplests, platumā 3-4 metri. Lapas zaļas, 20-40 cm garas.
Rieksts lodveida vai nedaudz iegarens, kails; pēc nogatavošanās sēkla jau kokā izkrīt no apvalka, tam atveroties vai tam atsitoties pret zemi, ražot sāk salīdzinoši vēlu 8-15 gadā.
Augs Latvijas rietumu un vidus zonā, tāpēc ražojošus kokus var vairāk pamanīt Kurzemē un Zemgalē.

  • Mandžūrijas valrieksts (Lat. Juglans mandshurica) augstums 20 metri, vainags skrajš, lietussargveida, jaunu zaru un dzinumu miza gaiši pelēka, gluda. Lapas zaļas, 60-90 cm garas, rudenī krāsojas dzeltenīgos toņos.
Rieksts iegarens vai olveida, galā nosmailots, 4-6,5 cm garš.
Augs Latvijas rietumu un vidus zonā, jaunie dzinumi var ciest pavasara salnās.