+371 22013936

Sarkanās krāsas dārzā rudenī

Ir augi, kuru lapojums visu vasaru ir zaļš, bet rudenī lapojums krāsojas intensīvi sarkans un ir ļoti dekoratīvs.
Šoreiz par krūmiem. Protams, es neminēšu visus augus. Vienmēr ir vērts nodoties saviem eksperimentiem un pētījumiem.

Kā pirmos ir vērts izcelt augus, kuri ir augļus dodoši:
Parastā irbene (lat. Viburnum opulus). Irbenes ir ātraudzīgi krūmi līdz 3m augstumā, aug normālās, ar humusu bagātās, arī mitrās augsnēs. Irbenes pacieš daļēju noēnojumu, bet noēnojums ietekmēs ogu garšu. Lapojums tumši zaļš, rudenī spilgti vīnsarkans.

Melnaugļu aronija (lat. Aronia melanocarpa). Aronijas ir vidēji ātraudzīgi krūmi augstumā līdz 2 m, kas aug trūdvielām bagātās augsnēs. Gaismas prasīgi, sausumizturīgi. Aroniju augļus lieto pārtikā un medicīnā. Lapojums zaļš, rudenī krāsojas ugunssarkans. Skats, protams, ir fantastisks.

Krūmmellenes (lat. Vaccinium corymbosum). Krūmmellenes aug skābās, kūdrainās, dažāda mitruma augsnēs. Augstums un ogu garšas īpatnības atšķirās no krūmmlleņu šķirnes.
Esmu ievērojusi, ka īpaši lapas krāsojās krūmmelleņu šķirnēm Sierra, BlueGold un Flamingo. Jāpiebilst, ka šķirnes Flamingo lapojums ir krāsains jau vasarā – ar rozā lāsumiem.
Krūmmellenes

Tunberga bārbeles (lat. Berberis thunbergii). Bārbeles labi aug sausās, saulainās vietās, mežmalās un nogāzēs. Vidēji ātraudzīgi krūmi, labi pakļaujas veidošanai. Augļi ir ēdami.

Bārbeles šķirne Eretca, krūms augstumā līdz 1.5 m, platumā līdz 0.6 m, koniskas formas vainags. Lapojums zaļš, rudenī koši oranžs līdz sarkans. Efekts tiešām ir košs.

Bārbeles šķirne Starburst, krūms augstumā līdz 1 m, platumā līdz 1m. Lapojums ir dekoratīvs arī vasarā – zaļš ar balti rozā lāsumiem, rudenī krāsojas purpursarkans.

Bārbeles

Protams, ka nevaru nepieminēt spārnoto segliņu (lat. Euonymus alatus). Krūmi aug auglīgās, trūdu saturošās, neitrālās vai kaļķainās augsnēs, ir mitrumu mīloši. Ēncietīgi.  Krūma augstums atšķirnās no šķirnes, bet ļoti dekoratīva ir arī pamatsuga. Lapojums ir zaļš, rudenī ļoti košos sarkanos toņos. Dekoratīvs ir arī krūma zarojums – ar tādiem kā korķveida spārniem.

Skarainās hortenzijas (lat. Hydrangea paniculata). Hortenzijas ir skaisti ziedošas, samērā lēnaudzīgas. Patīk irdena, barības vielām (ar kūdras vai lapu zemes piedevu) bagāta un mitra augsne. Hortenzijas ir saulmīles, bet pacieš arī pusēnu. Zied vasaras otrajā pusē, ziedēšanas laiks atkarīgs no šķirnes.

Pievērsiet uzmanību, ka ne visām hortenzijām krāsojās sarkanas lapas, tāpēc jāizvēlas, piemēram, hortenzijas šķirnes Early Sensation (sinonīms Bulk), krūms augstumā līdz 2m. Lapojums zaļš, rudenī bordo sarkans.

Hortenzijas šķirne Little Ouick Fire, krūms augstumā līdz 1.5m, ar iespaidīgiem, baltiem ziediem, kas vēlāk kļūst sārti, bet pēc tam sarkanīgi. Lapojums zaļš, rudenī sarkanbrūns.