+371 22013936

Neparastākie un interesantākie košumkrūmi

Mazāk zināmos košumkrūmus iesaka dārzu centra "Labklājības dārzi" vadītāja Kristiāna Komina- Parfenoviča.

Ļoti krāšņi ziedoši uz koši ir veigelu (lat. Weigela) krūmi. Krūms ir aptuveni vienāds gan platumā, gan augstumā – parasti no 40 cm līdz 3 metriem, ātraudzīgs, zied vasaras sākumā, pie labiem apstākļiem uzzied otro reizi.

Galvenais - nodrošināt veigelai saulainu un labi apūdeņotu vietu ar auglīgu augsni. Jo saulaināka ir stādījuma vieta, jo vairāk krāšņo ziedu uzzied. Augs ir izturīgs pret temperatūras svārstībām. Lai gan ļoti aukstās ziemās var gadīties, ka daži zari nosalst, tādā gadījumā tie ir jāizgriež. Ir arī dažas veigelu sugas, kas Latvijas austrumu zonai nav īsti piemērotas, kā Korejas veigela un Krāšņā veigela.

Tieši veigelas ir vieni no košumkrūmiem, kas mani priecē visvairāk, jo  ir fantastiskas ar savu lielo krāsu dažādību, piemēram, veigelu lapojums var būt gan dažādu toņu zaļš, gan zaļas ar baltu apmali, dzeltenīgas, dzeltenraibas, gan dažādu toņu sarkanas;
bet ziedi gan balti, mazliet dzeltenīgi, gan maigi rozā līdz pat koši rozā un arī sarkani.

Katra šķirne ir apbrīnas vērta, populāras ir veigelas šķirnes:
Bokrashine jeb Naomi Campbell ar sarkanbrūnu lapojumu, koši rozā ziediem, augstums 0,8m
Eva Rathke ar zaļu lapojumu, spilgtiem, tumšiem karmīna ziediem, augstums 1,5m
Looymansii Aurea ar dzeltenzaļu lapojumu, rozā ziediem, augstums 1m
Nana Variegata lapas zaļas ar dzeltenu, izteiktu apmali, ziedi gaiši rozā, augstums 0,5-0,8m
Red Prince ar zaļu lapojumu, spilgti sarkaniem ziediem, augstums 1,5m

Korejas veigelas (lat. Weigela coraeensis) šķirne Alba, ar zaļu lapojumu, baltiem ziediem, augstums 2-3m

Krāšņā veigela (lat. Weigela florida) šķirnes:
Alexandra lapojums tumši purpursarkans, ziedi sarkanīgi rozā, augstums 1,5m
Brigela jeb Moulin Rouge ar dzeltenraibu lapojumu, sarkaniem ziediem, augstums 1,5m
Milk and Honey lapas zaļas ar dzeltenu vidu, ziedi balti ar dzeltenu, augstums 1,5 m.

Interesants dārza apstādījumos ir Gludmalu kārkls (lat. Salix integra) Hakuro-nishiki,  lai gan biežāk tiek izmantota tā augststumbra forma, bet ir vērts arī izvēlies krūmu formu. Ļoti dekoratīvs krūms, augs saulē, pusēnā, vidēji bagātā augsnē, mitruma prasīgs.
Lapojums ar gaiši rozā plankumiem, vēlāk baltraibs, ziemā zarojums oranži sarkans.

Vēlies vairāk smaržas dārzā? Izvēlies mosanas abēliju (lat. Abelia mosanensis).
Mosanas abēlijas lepojas ar smaržīgiem ziediem vasarā un oranži sarkanu lapu krāsojumu vasarai beidzoties. Tie ir vidēji zemi vasarzaļi krūmi, kas sasniedz 2 metru augstumu. Smaržīgie koši rozā piltuvveida ziedi izkārtoti galotnes ziedkopās. Zied jūnija beigās.

Stāda saulainās, vēja aizsargātās vietās, drenētās, kaļķainās vidēji auglīgās māla, smilšmāla augsnēs. Samērā agri – vasasaras otrajā pusē zaļais lapojums krāsojas sarkans. Ziemā krūma stumbri izteikti pelēki. Ziemcietīga, taču bargākās ziemās mēdz apsalt dzinumu gali.

Burvīgā kolkvīcija (lat. Kolkwitzia amabilis) ir īpaša ar savu ziedu patīkamo smaržu, kas zied jūnijā. Bet rudenī ienesīs krāsu dažādību ar savu dzelteni sārto lapojumu.
Vainags stāvs, noapaļots ar pārkareniem zariem, augstums 2m, platums 1,5m, lapojums zaļš, rudenī krāsojas, ziedi zvanveida, rozā līdz gaiši violetīgi.
Stāda ielabotās, auglīgās augsnēs, saulainā vietā, Latvijas rietumu un vidusdaļā, retāk austumu daļā.  Iederēsies jebkurā dārzā – gan augu grupās, gan soliterā.

Japānas kerija (lat. Kerria japonica) stāda normālās, kaļķainās mālsmilts un smilšmāla augsnēs, diezgan ātraudzīgas. Saulmīles.
Iecienīta ir šķirne Pleniflora, vainags stāvs, lapojums zaļš, ziedi koši dzelteni, pildīti, augstums 1,5-2m.
Jāņem vērā, ka ir samērā maz krūmu ar dzelteniem ziediem, tāpēc Japānas kerija ir labs variants, lai padarītu šķietami saulaināku savu dārzu.

Mazāk ziemcietīgs, bet ziedēšanas laikā ļoti efektīvs un neparasts ir četru putekšņu tamarikss (lat. Tamarix tetrandra). Stāda Latvijas rietumu un vidusdaļā, ja apsalsts, ātri ataug.
Neliels krūms, retāks koks, augstumā 1,2-1,5m ar stāvu vainagu. Lapojums zaļš, lapas šauras, smalkas, ziedi rozā, veido skaras, zied vasaras otrajā pusē.
Stāda mitrās augsnēs, piekrastēs, kāpās, bet vietā, kur ūdens nestāv, tātad jābūt labai drenāžai, saulmīļi. Izmanto arī smiltāju stiprināšanai un augsnes atsāļošanai.

Jāatzīst gan, ka šo krūmu audzētavās būs grūti atrast. Skatoties augu piedāvāto sortimentu, stādus tirgo Zaļenieku kokaudzētavas un tās Rīgas filiāle Labklājības dārzi.

Alkšņu kletra (lat. Clethra alnifolia), vēl viens krūms ar smaržīgiem ziediem, zied vasaras otrajā pusē, augstums 1,5m, platums 0,7m, vainags stāvs, zarojums noapaļots, lapas zaļas.
Šķirnes:
Pink Spire – augstums 2m, platums 1m, ziedi rozā.
Ruby Spice – augstums 1,8m, platums 1,5m, ziedi sarkani.
Stāda mitrās vietās ar daļēju noēnojumu, pH 5-5,5, izvēlas Latvijas rietumu, vidusdaļu, retāk austrumu daļu.