+371 22013936

Ko vēl neparastu, bet augļus dodošu var iestādīt dārzā

  • Parastais kizils (Lat. Cornus mas):
Augļus var lietot svaigus, žāvēt, saldēt, kā arī izmantot pārstrādē, piem., izmantot ievārījumos.
Kizila ogas ir sarkanas līdz rozā, iegarenas, ar skābeni saldu garšu.
Raža nogatavojas septembrī, oktobrī.
Starpcitu, ļoti dekoratīvs agri pavasarī, zied pirms lapu plaukšanas dzelteniem ziediem.
Augsnes ziņā neizvēlīgs, laba ziemcietība.

Kizils ir svešapputes augs, tāpēc trīs-četru metru attālumā jāstāda vismaz vēl viens kizila stāds.

  • Baltais zīdkoks (Lat. Morus alba) un melnais zīdkoks (Lat.Morus nigra):

Latvijā vispopulārākais gan ir Baltais zīdkoks, jo mūsu klimata apstākļos ir visizturīgākais.
Zīdkoka ogas ir ļoti garšīgas, arī ļoti veselīgas un žāvētas var ilgi uzglabāt. Ogas var būt bēšīgi sarkanas, gan tumšas.

Lai zīdkoki apputeksnētos un būtu raža, jāstāda divi koki; attālums starp tiem nevar būt lielāks par simt metriem.

  • Ēdamais sausserdis (Lat. Lonicera edulis) un kamčatkas sausserdis (Lat. Lonicera kamtschatica):

piedāvājumā ir daudz un dažādu šķirņu. Pēc krūma izmēriem un ogu nogatavošanās laikiem un ogu lielumiem izvēlaties sev tīkamākos vismaz divus, trīs dažādu šķirņu sausserža stādus.
Ogas ir gardas, tajās  ir tikpat C vitamīna, cik vērtīgāko šķirņu upenēs, Ogas satur arī citus vitamīnus pektīnvielas, organiskās skābes, minerālvielas, flavonoīdus; daudzas no šīm vielām ir iedarbīgi antioksidanti.
Augļus var lietot svaigus, žāvēt, saldēt, kā arī izmantot pārstrādē, piem., izmantot ievārījumos, sulās.